Geneticky upravené potraviny

26.09.2010 11:54

 

 

Vyhýbejte se geneticky upraveným potravinám

 


Říkají nám to jak lékaři, tak zvířata

Farmář se šklebil, když návštěvníkovi říkal: "Sleduj to!" Zavolal na svá prasata, která zběsile běžela k němu na krmení. Ale když nabral zrní a hodil ho na zem, prasata k tomu přičichla a pak vzhlédla na farmáře se zmateným očekáváním. Farmář pak nabral zrní z jiného pytle a hodil ho poblíž prasatům, která se k němu seběhla a rychle ho sežrala.

Farmář řekl: "To první zrní je geneticky upravené. Nedotknou se toho."

Nejsou to jen prasata, která se zříkají geneticky upravených organismů (GMO). V Jižní Africe kuřata Strilli Oppenheimer nežerou geneticky upravenou kukuřici. Většina buvolů v Haryana v Indii odmítá granule ze semen bavlníku vyrobené z GM bavlny. Husy migrující přes Illinois se pásly pouze na částech sojového pole, kde nebyly GMO. Když měli na výběr, tak losi, vysoká, mývalové a krysy ti všichni se vyhýbali GMO. A dokonce i během nejchladnějších dnů iowské zimy veverky, které pravidelně chroupají přírodní zrniny, se odmítly dotknout GM druhů.

Jeden skeptický farmář, který se o veverkách dočetl, chtěl vidět na vlastní oči, jestli je to pravda. Koupil pytel GM kukuřice a pytel přírodní a nechal je ve své garáži do zimy. Ale když si pro pytle zašel, myši udělaly ten experiment za něj. Prožraly se do pytle s přírodní kukuřicí a sežraly ho; GM klasy byly nedotčené.

Lékaři předepisují - žádné GMO

Nikdo neví, proč zvířata odmítají GMO, ale podle prohlášení Americké akademie environmentální medicíny (AAEM) z r. 2009, když GM potravu žerou laboratorní zvířata, není to nic hezkého.

"Několik studií na zvířatech uvádí závažná zdravotní rizika související s GM potravou," uvádí dokument o politice AAEM, který konkrétně zmiňuje neplodnost, imunitní problémy, zrychlené stárnutí, regulaci inzulínu a změny v hlavních orgánech a gastrointestinálním systému, mimo jiných důsledků pojídání GMO. "Je toho víc, než příčinná souvislost mezi GMO potravou a negativními zdravotními následky," napsali. "Je zde kauzalita…"

Ačkoliv my lidé nemáme přirozený smysl držet se dál od GM potravin, postoj AAEM naznačuje, že bychom se měli u zvířat poučit. Tato proslulá lékařská organizace, která první poznala taková nebezpeční, jako potravinové alergie, chemickou citlivost a syndrom z války v Zálivu, vyzvala všechny lékaře, aby předepisovali diety bez GMO všem pacientům. Vyzvala také k moratoriu u GMO, dlouhodobým nezávislým studiím a označování.

Bývalá prezidentka AAEM dr. Jennifer Armstrong říká: "Lékaři pravděpodobně vidí důsledky u svých pacientů, ale musí vědět, jak klást správné otázky." Uznávaný biolog, dr. Pushpa M. Bhargaya, a mnozí další věří, že GMO mohou být hlavním původcem zhoršení zdraví v Americe od doby, kdy byly v r. 1996 GM potraviny zavedeny.

GMO na vašem talíři

Existuje osm GM plodin: sója, kukuřice, bavlna, canola, řepa cukrovka, havajská papája a pár cuketa a žlutá tykev. Dvěma hlavními důvody, proč jsou rostliny upravovány, je umožnit jim buď pít jedy nebo vytvářet jedy.

Pijáci jedu se nazývají tolerantní na herbicidy. Jejich DNA je doplněna o bakteriální geny, které jim umožňují přežít jinak smrtící dávky toxických herbicidů. Prvních pět plodin na seznamu jsou vůči herbicidům tolerantní odrůdy. Výrobci jedů se nazývají Bt plodiny. Vložené geny z půdní bakterie bacillus thuringiensis vytváří hmyz zabíjející pesticid, zvaný Bt toxin, v každé buňce rostliny. Ten se nachází v kukuřici a bavlně. Papája a tykev mají vloženy virové geny, aby vzdorovaly rostlinnému viru. Všechny GM plodiny mají nebezpečné vedlejší účinky.

Těhotné ženy a děti vystaveny velkému riziku

GM potraviny jsou obzvláště nebezpečné pro těhotné ženy a děti. Poté, co byly GM sójou krmeny samičky krys, většina z jejich dětí zemřela - v porovnání s 10% úmrtností u kontrolní skupiny krmené přírodní sójou. GM krmené děti byly menší a zřejmě neplodné. (1)

Varlata krys krmených GM sójou se změnila z normálních růžových na tmavomodré. (3) Myši krmené GM sójou měly pozměněné mladé sperma. (4) Embrya GM sójou krmených rodičovských myší měla změněnou DNA. (5) A myši krmené GM kukuřicí měli méně a menších dětí. (7)

V indické Haryana většina bizonů, kteří konzumovali GM semena bavlny, skončila s reprodukčními komplikacemi, jak předčasné vrhy, potraty a neplodnost; mnoho telat zemřelo. Asi dvacet amerických farmářů řeklo, že po jistých GM odrůdách GM kukuřice se tisíce prasat staly sterilními. Některá měla falešná těhotenství; jiná porodila pytle s vodou. Krávy a býci se také stali neplodnými.

Pojídání jedu v každém soustu

Když hmyz odhryzne z rostlin kukuřice a bavlny vytvořené tak, aby vytvářely Bt toxin, jeho žaludek se rozštěpí a zemře. Protože tentýž toxin je používán ve svém přírodním bakteriálním stavu farmáři jako postřik pro kontrolu hmyzu, biotechnologické společnosti tvrdí, že má historii bezpečného používání a že ho lze začlenit přímo do každé buňky rostliny.

Bt toxin vytvářený GM rostlinami je nicméně tisíckrát koncentrovanější, než přírodní Bt postřik, je navržen, aby byl toxičtější, má vlastnosti alergenu a nelze ho z rostliny smýt.

Navíc studie potvrzují, že dokonce i méně toxický přírodní postřik může být škodlivý. Když byl rozprašován letadlem, aby zabil bekyni velkohlavou ve Washingtonu a Vancouveru, asi 500 lidí oznámilo alergii nebo chřipce podobné příznaky. Stejné příznaky jsou nyní hlášeny tisícovkami zemědělských pracovníků manipulujícími Bt bavlnou z celé Indie.

GMO vyvolávají imunitní reakce

Expert na bezpečnost GMO dr. Arpad Pusztai říká, že změny v imunitním statutu jsou "konzistentní charakteristikou všech studií (na zvířatech)". Vlastní výzkum Monsanto vládou financovaných testů na hlodavcích krmených Bt kukuřicí zaznamenal výrazné imunitní reakce.

Brzy po zavedení GM sóji v Británii vystřelily alergie na sóju o 50%. Alergolog z Ohia dr. John Boyles říká: "Vždy jsem prováděl testy na alergii na sóju, ale nyní je sója geneticky upravená a je tak nebezpečná, že lidem říkám, aby ji nikdy nejedli."

GM sója, kukuřice a papája obsahují nové proteiny s alergickými vlastnostmi. Navíc GM sója má až sedmkrát více známého sójového alergenu. Možná je příčinou americké epidemie potravinových alergií a astmatu důsledkem genetické manipulace.

Zvířata umírají ve velkých počtech

V Indii za zvířata po sklizni pasou na bavlníku. Ale když ovčáci zavedli ovce, aby se napásly na Bt bavlně, tisíce jich zemřely. Vyšetřovatelé řekli, že předběžné důkazy "silně naznačují, že smrt ovcí byla důsledkem toxinu… s největší pravděpodobností Bt toxinu". V jedné malé studii ovce krmené Bt bavlnou zemřely všechny; ovce krmené přírodními rostlinami zůstaly zdravé.

Ve vesnici Andhra Pradesh se bizoni pásli na bavlně osm let bez incidentu. 3. ledna 2008 se 13 bizonů páslo na Bt bavlně poprvé. Všichni zemřeli do tří dnů. Bt bavlna je také spojována s úmrtími krav v Německu, a vodních buvolů a kuřat na Filipínách.

V laboratorních studiích zemřel dvojnásobek kuřat krmených kukuřicí Liberty Link; 7 ze 40 krys krmených GM rajčaty zemřelo do dvou týdnů. Tyto krysy odmítly tato rajčata žrát a musely být krmeny násilím.

Nejhorší zjištění ze všech - GMO zůstávají v nás

Jediná zveřejněná studie živení lidí odhalila, že dokonce i poté, co přestaneme jíst GMO, škodlivé GM proteiny se v nás mohou nepřetržitě množit; geny vložené do GM sóji se v našich střevech mění na bakterie a nadále fungují. Pokud se mění i Bt geny, pojídání GM popcornu může přeměnit naše zažívací baktérie na živé továrny na pesticidy.

Varování vládních vědců ignorována a popírána

Podle dokumentů zveřejněných na základě žaloby v letech 1991-1992 vědci z FDA opakovaně varovali, že GM potraviny mohou vytvářet alergie, jedy, nové nemoci a nutriční problémy. Ale Bílý dům agentuře nařídil, aby propagovala biotechnologii, a Michael Taylor, bývalý právník Monsanto, GMO politiku FDA vedl. Tato politika z r. 1992 - dodnes platná - prohlašovala, že ohledně bezpečnosti GMO nejsou potřeba žádné studie. Monsanto a další výrobci určují, jestli jsou jejich potraviny bezpečné. Taylor se později stal vice-prezidentem Monsanto a v r. 2009 byl Obamovou vládou znovu ustaven do FDA jako americký car pro potravinovou bezpečnost.

Považováni za pokusné králíky

Biolog dr. David Schubert ze Salk Institute říká: "Pokud existují problémy (s GMO), pravděpodobně se o tom nikdy nedozvíme, protože příčina nebude vystopovatelná a mnoho nemocem trvá velmi dlouho, než se rozvinou." 9 let po zavedení GM plodin v Americe v r. 1996 počet Američanů se třemi nebo více chronickými nemocemi vyskočil ze 7% na 13%. Počet alergií se zdvojnásobil za kratší dobu. A výskyt nízké porodní váhy dětí, neplodnosti a dětské úmrtnosti eskaluje. Ale bez nějakých klinických testů na lidech nebo poprodejního dozoru se nemusíme nikdy dozvědět, jestli ta či ona nemoc, jako autismus, obezita a cukrovka, je vyvolávána nebo zhoršována GMO.

Nemusíme čekat na další výzkum, abychom se poučili od zvířat a lékařů. Podívejte se do Non-GMO Shopping Guide (www.NonGMOShoppingGuide.com) kde se dozvíte, jak se vyhnout GMO. Dokonce i malý podíl lidí, kteří budou volit ne GMO výrobky, může potravinový průmysl donutit odstranit všechny GM přísady. Takže tím se nestaráte pouze o své vlastní zdraví, ale jste šetrní k prostředí a budoucím generacím - protože GMO vyvolává dlouhodobou pohromu i v našem ekosystému.

 

 

Zdroj:www.osud.cz

 

Zdroj: https://marieblankytna.blog.cz

—————

Zpět