Orgánové hodiny dle čínské medicíny

01.01.2010 19:59

 

Každý živý tvor je součástí přírody. Z toho vyplývá, že co se děje ve vnějším světě se současně odráží i uvnitř organismu.

Jedním ze způsobů jak čínská medicína tradičně popisuje průběh energie v závislosti na denním cyklu jsou orgánové hodiny. Ty popisují průběh maxima a minima energie v určitých oblastech organismu v průběhu 24 hodinového cyklu.

 

 

Cyklus 24 hodiny je rozdělen po 2 hodinách na 12 částí. Čínská medicína rozlišuje 6 párů orgánů, vždy tvořený jedním jinovým (plným) a jedním jangovým (dutým) orgánem. Ke každé dvouhodině se přiřazuje jeden orgán. V průběhu denního cyklu má orgán nejvyšší aktivitu právě ve své hodině. O 12 hodin dříve či později má tento orgán aktivitu nejnižší. Toto se nazývá v čínské medicíně pravidlo poledne - půlnoc.

Rytmické kolísání činnosti jednotlivých orgánů se projevuje v průběhu dne v hodnotách tělesné teploty, v dechu, v elektrolytickém a enzymatickém hospodářství, v tepu, v koncentraci hormonů, v tvorbě krvinek či hladině červeného krevního barviva, nepochybně i v kolísání fyzické a psychické výkonnosti. Prakticky každý fyziologický děj vykazuje periodické kolísání. Od vylučování žluče až po elektrickou aktivitu mozku.

Není tedy jedno, kdy děláme psychologické testy či kdy snídáme. Tušíme, že lidstvo ve starověku žilo ve větší intuici a cítění. Rytmus dne byl pro člověka daleko důležitější, než ho chápeme dnes my.

Orgánové hodiny z pohledu čínské astrologie

Orgánové hodiny vycházejí ze systému čínské astrologie, který pracuje s 10 energiemi nebeských kmenů (které odpovídají prvku dřeva, ohně, země, kovu a vody) a 12 energiemi pozemských větví (které odpovídají energii větru, tepla, horka, vlhka, sucha a chladu). Jdou vždy spolu v párech a spolu tvoří 4 pilíře energií času. Tyto čtyři pilíře - pilíř roku, pilíř měsíce, pilíř dne a pilíř dvouhodinových hlídek se počítají pro určité místo a čas a hovoří o aktuální energetické konstituci.

Celý cyklus v čínské astrologii je 60-kový. Nejpomaleji se mění cyklus roků, přičemž každý desátý rok se opakuje stejná posloupnost 10-ti energií nebeských kmenů a každých 12 let se opakuje shodná posloupnost 12-ti energií pozemských větví. Když se vystřídá 6 nebeských a 5 pozemských cyklů, začíná nový 60-kový cyklus. V cyklu měsíců je obdobné střídání nebeských a pozemských energií a celý cyklus se vystřídá za 5 let. Třetí z pilířů energií času je pilíř dnů, který má opět délku 60 s naprosto stejně se měnící dvojicí nebeských kmenů a pozemských větví. Celý cyklus proběhne za 60 dnů, přičemž každý 10. den má stejnou kvalitu energie nebeského kmene a každý dvanáctý pozemské větve. Nejrychleji se mění čtvrtý pilíř dvouhodinových hlídek, který proběhne celým šedesátkovým cyklem za 5 dní. A právě tento dvouhodinový cyklus hlídek je nazýván orgánovými hodinami. Protože však čínská astrologie přiřazuje akupunkturní dráhy k pozemským větvím, tedy 12 akupunkturních drah odpovídá 12 zvířatům pozemských větví, je důležité si uvědomit, že tyto dvouhodinové hlídky mají každý den jinou energii nebeských kmenů.

Příčinou nemocí může být, když biorytmy dle orgánových hodin porušíme, případně se snažíme své tělo obelhat užíváním stimulujících prostředků v čase, kdy bychom měli spát a podobně.

23.-1.hodina  

Začíná pracovat žlučník. Ti, kdo mají s tímto orgánem potíže, se obvykle v tuto dobu budí anebo nemohou spát.

1.-3.hodina
Aktivují se játra. V této době nastává útlum (nejnižší okysličení mozku), proto je třeba dávat pozor, např. při cestování. V tuto dobu se rovněž budí žlučníkáři, protože játra a žlučník jsou párové orgány. Nedoporučuje se pít alkohol, kouřit, používat tuky, kávu.

3.-5.hodina

V činnosti jsou plíce, proto se obvykle v tuto dobu budí kuřáci, astmatici, nemocní na průdušky, rýmu a se záněty cest dýchacích. V této době také člověk pociťuje největší strach a úzkost. Každá maličkost nabývá obrovského významu.

5.-7.hodina

V největší činnosti je tlusté střevo. Je dobré si navyknout v tuto dobu na vyprazdňování. Vyhnout se stresu a spěchu. Probouzení je potřebné postupně, neboť nemocní lidé se právě cítí v tuto dobu velmi špatně. Pít hodně čaje.

7.-9.hodina

Dostává se do činnosti žaludek. Velmi důležité je v tuto dobu konzumovat vitamíny. Tělo potřebuje být v teple. V tuto dobu proto není vhodná studená sprcha nebo koupel.

9.-11.hodina

V tuto dobu je v činnosti slinivka břišní a slezina. V této době nepožívat alkohol! Je dobré ovoce, med (je to jediná denní doba, kdy je tělo schopno strávit sladkosti). Vyhýbat se přílišné fyzické činnosti. Můžeme podávat vysoké duševní výkony. Kolem 11. hodiny nastává dopolední výkonnostní vrchol.

11.-13.hodina

Doba aktivní činnosti srdce. Není dobré jej zatěžovat velkým množstvím potravy. Nastává mírný útlum. Pozor na úrazy! Dobrá je procházka nebo krátký spánek.

13.-15.hodina
V největší činnosti je tenké střevo. V této době se snižuje citlivost zubů (vhodná doba na dentistický zákrok). Začíná se zvyšovat fyzická aktivita.

15.-17.hodina

Nejvíce pracuje močový měchýř. Dobré je pít bylinkové čaje, sportovat. Trávicí systém je schopný přijmout vydatné jídlo. Aktivita stoupá a dosahuje druhého výkonnostního vrcholu.

17.-19.hodina
V činnosti jsou ledviny. Velmi potřebné je vyloučit vše, co jim škodí, tuky, cukr, sůl, limonády, chemikálie, káva, alkohol, chlad, stresy. Vydatně pít.

19.-21.hodina

Dostává se do činnosti obal srdce - krev. V této době člověk velmi dobře vnímá. Je to doba vhodná pro poslech hudby, divadelních her. V této době je nejúčinnější působení antibiotik a lze provádět natírání bolestivých míst.

21.-23.hodina

Doba činnosti „tří ohřívačů“ (číňané lokalizují toto místo zhruba do oblasti žaludku). Je to doba, kdy se tělo připravuje na spánek. Nečinit nic pro aktivaci. Nikdy nekouřit. Také vynechat jídlo.


       použité zdroje:
https://www.diochi.cz/
https://www.empatia.cz/

https://zivotni-energie.cz/moralni-hodnoty-v-duchovnim-rozvoji.html

—————

Zpět